Szűrővizsgálatok

Szemnyomásmérés és szemfenékvizsgálat érzéstelenítés és pupillatágítás nélkül.

A Zeiss legújabb fejlesztésű szemnyomásmérő készülékével pillanatok alatt pontos eredményeket kapunk anélkül, hogy megérintenénk a szemét. Csak egy finom léglökést érez a mérés pillanatában. Ez a vizsgálat a magas szemnyomás, azaz a glaucoma korai felismerésében van segítségünkre. A látáskárosodás legtöbbször észrevétlenül alakul ki, viszonylag sokáig nem lehet észlelni semmilyen látási panaszt. Amikor már érezhető, hogy a látás megromlott, az ideghártyán lévő ganglionsejt-tartalék elfogyott és a gyors ütemű további romlás kezelés nélkül, rövid időn belül vaksághoz vezethet. A glaucoma a 40 évesnél idősebb népesség mintegy 2%-át betegíti meg, tehát gyakori probléma. A korai panaszok hiánya lehet az egyik oka annak, hogy a Földön ebben a betegségben szenvedő, mintegy 73 millió ember körülbelül 10%-a mindkét szemén megvakult ennek következtében. Ráadásul egy populáción belül családi halmozódás is kimutatható. Ezért indokolt a zöldhályogban szenvedő beteg panaszmentes vérrokonainak szemészeti vizsgálata is.

szűrővizsgálat dombóvár
Szemnyomásmérés

A kézi funduskamerával pedig nagyon jól kiértékelhető ideghártya fotót készítünk, melyet a számítógép monitorján Ön is megtekinthet.

Ideghártya fotó készítése
Fotó az ideghártyáról

Az eredmény sokat elárul az Ön egészségi állapotáról. Segít többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a macula degeneráció és a glaucoma korai felismerésében.