Kérdezz-felelek

Mikor ajánlott látásvizsgálatra menni?
  • olvasásnál távolabb kell vinni az újságot, hogy jobban lássa a betűket
  • nem ismeri fel az utcán az arcokat, nem látja jól a TV-ben a feliratokat
  • gyakran fáj a feje
  • estére elfárad és ég a szeme
  • kisgyermeknél kancsal állapotban van a szem, nagyon közelről nézi a játékait
  • a családban sok a szemüveges
  • ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, vízhajtót szed

Válaszaim természetesen a teljesség igénye nélkül íródtak!

Ön is, mint optometrista, el tudja végezni a vizsgálatot?

Igen! Sőt!… A 90-es évek elején kezdődött meg Magyarországon az optometrista képzés. Ezzel a szemészorvosok válláról vettük le a szemüvegfelírás terhét. Hiszen ez a folyamat egy nagyon összetett és időigényes feladat. Így az orvosok jobban tudnak a gyógyításra fókuszálni, mi pedig azzal foglalkozunk, amire kiképeztek minket. Már 1993-ban is, amikor végeztem, igen magas szinten tanítottak bennünket és ez a folyamat azóta is tart. Rendszeresen járok továbbképzésekre, tréningekre, hogy mindig naprakész legyek az újdonságok tekintetében. Kapott ismereteinkkel bárhol a világban meg tudjuk állni a helyünket. A nyugati államokban már nagyon régóta optometristák végzik ezt a feladatot. A szemüvegfelírás mellett nagyon fontos, hogy felismerjük az esetleges szembetegségeket és idejében orvoshoz irányítsuk az érintetteket!

Gyerekeket is vizsgál?

Az iskoláskor előtt okvetlenül gyermekszemészhez forduljanak. Nagyon fontos, hogy megbízható szakember viselje gyermeke gondját, hisz nagyon sok múlik ezen a későbbiekben. Viszont iskoláskortól, amikor már felismeri a gyermek az írásjeleket, jól tudok vele kommunikálni, igen! Sőt, ma már olyan technika is rendelkezésemre áll, mely segítségével nem kell kitágítani a pupillát. Idejében észre tudom venni az esetleges tompalátást, meg tudom nézni, hogy nincs-e rejtett kancsalsága gyermekének!

Miért nem ingyenes Önöknél a szemvizsgálat, míg sok helyen igen?

Egy precíz, pontos látásvizsgálat nagyon időigényes. Kb. 1 – 1,5 órát vesz igénybe, attól függően, hogy melyik vizsgálatcsomagot választja. Ahhoz, hogy jól tudjam végezni a feladataimat, szakmailag és műszerezettségben is nagyon felkészültnek kell lennem, ami nagyon sok időt és pénzt emészt fel. Ezért nem vállalom ingyen a vizsgálatokat!

Miért nem akcióznak?

Az országosan meghirdetett Zeiss akciókban mi is rendszeresen részt veszünk. Az egyéb, szinte állandó akciók korrekt kivitelezése lehetetlen. Hiszen, ha minden termékünkre folyamatosan 30-50 % kedvezményt adnánk az eredeti árból, elveszne a profitunk és nem tudnánk tovább működni. Nem tudnánk fejleszteni a gépparkunkat, a tudásunkat.

Melyik szemüveglencse gyártó cég termékeit forgalmazzák?

Kezdetek óta a Zeiss cég termékeit részesítjük előnyben. Online adom le a napi rendeléseket, ami rögtön a németországi gyártósorra kerül. Így a legkülönlegesebb lencsék is már pár nap alatt itt vannak a műhelyünkben, ahol behelyezzük az Ön által kiválasztott keretbe. Minden szemüveglencséjük fényvisszaverő rétegére 2 éves garanciát vállalnak, melyet a hozzá mellékelt plasztik kártya felmutatásával lehet szükség esetén érvényesíteni. Voltam személyesen is Németországban a gyárukban, ahol teljesen lenyűgözött az automatizált, precíz gépsoruk. Számunkra nagyon fontos, hogy a legjobb minőségű termékeket kínáljuk Önnek!

Miért érdemes minőségi termékeket vásárolni?

Az olcsó, gyenge minőségű keretek nem formatartóak, a legkisebb behatásra is elferdülnek, kényelmetlenek, kipotyog belőlük a csavar, lekopik róluk a festék, könnyen eltörik. Olyan alapanyagból készülnek, amik gyakran okozhatnak bőrallergiás panaszokat. Míg a minőségi keretekkel nagyon könnyű dolgozni, nagyon kényelmesek, tartósak, sok esetben még a fémallergiások is tudják viselni. Az olcsó szemüveglencsék optikai leképezése meg sem közelíti a minőségi lencsék fizikai tulajdonságait. Nagyon gyorsan karcolódnak és ezáltal esztétikailag is hagy némi kívánnivalót maga után. A minőségi lencsék nem kicsinyítik ill. nagyítják fel a viselő szemét, vékonyabbak és valóban 100 % UV szűréssel rendelkeznek. 9 rétegű, nagyon karcálló réteget, műfények ellen kifejlesztett réteget, a szín-és fényszóródásokkal szembeni védelmet tudják nyújtani az Ön igényei szerint. És minden egyéb, a mai kor megnövekedett kihívásaival szemben helytállóak. Lehet, hogy egyszerre megterhelő kifizetni magasabb összeget egy szemüvegért, de olyan terméket fog kapni, ami mintha nem is lenne az arcán, a mindennapjai részévé válik és a lehető legoptimálisabban fogja látni a világot!

Miért ilyen drága a szemüveg?

Bizony, ha minőségi szemüvegkeretet és szemüveglencsét szeretne vásárolni, az nem kevés összeg. Gondolja csak végig, hogy sokszor hosszú évek gondolkodása, munkája van egy-egy újabb fejlesztés mögött, aminek az a célja, hogy nekünk felhasználóknak minél komfortosabb legyen a látásunk. Ezt a törekvést meg kell becsülni és meg is kell fizetni. Pl. az egyénre szabott lencsék azért magas árfekvésűek, mert kifejlesztettek egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi, hogy az Ön szemüvegkerete és az arca viszonyát megvizsgálja és ennek figyelembevételével készüljön el a szemüveg lencséje. Sokkal időigényesebb pl. egy ruhát méret után megvarrni, mint sorozatban legyártani ugyanazt a modellt. Ne feledkezzünk meg a minőségi alapanyagokról sem. A drága, igazán jó minőségű lencsék és keretek Európában készülnek fantasztikus gépsorokon.

Természetesen márkázatlan, egyszerűbb termékek közül is lehet választani.

Mi lesz, ha nem látok majd jól az új szemüvegemmel?

Azért vásároltunk új műszereket, hogy a lehető legjobb szemüveget írhassam fel Önnek! A keretbe csiszolás is a legmodernebb berendezésekkel történik. Amikor megpróbálja az új szemüvegét, az első pillanatokban vagy akár pár napig is lehet diszkomfort érzése. Ez abból adódik, hogy az új dioptriákkal megváltozhat az eddig megszokott képek mérete, a távolságok, a formák. Időnként kell 1-2 hét is, hogy átálljon a szeme. Ez teljesen természetes. Ha bármilyen jellegű probléma merülne fel, visszajöhet hozzánk, hiszen minden panaszt komolyan veszünk. Ha szükséges, akkor már térítésmentesen, újra elvégzem a látásvizsgálatot. Sajnos vannak olyan szembetegségek pl. szürkehályog, érelmeszesedés, sorvadás és egyéb degeneratív elváltozások, amikor lehetetlen jó szemüveget felírni. Ilyen esetekben is megpróbálok mindent elkövetni, hogy a lehető legtöbbet láthasson a külvilágból. Sokszor már egy tized látásjavulás is nagy örömre ad okot. De sajnos van olyan eset, amikor ez csak pillanatokig tartó állapot. Ezt bizony mint az érintett, mint én nehezen tudjuk elfogadni.

Jár valamilyen kellemetlenséggel, fájdalommal a szemvizsgálat?

Nem! A vizsgálatok során nem érintem meg a szemét. A szemfenék fotózásnál csak a vaku fénye lehet kellemetlen, de csak úgy, mint amikor lefényképezik Önt. A szemnyomás mérésnél pedig csak 3 enyhe léglökést fog érezni. Tehát sem pupillaszűkítőt, sem érzéstelenítő szemcseppet nem fogok a szemébe cseppenteni. Ez is csak akkor vonatkozik Önre, ha az Extra vagy a Prémium vizsgálati csomagot választja.

Be kell jelentkezni a vizsgálatokra?

Igen! Az oldal alján lévő elérhetőségeinket kérhet időpontot!

Nagyon fontosak az alábbiak: a pontos mérés érdekében a vizsgálat előtt fogyasszon megfelelő mennyiségű ételt és italt! Legyen pihent és nélkülözze a smink használatát!

Ha lecsúszik a szemüvegem, bevihetem?

Ha bármilyen kényelmetlenséget tapasztal a szemüvegével kapcsolatban, okvetlenül hozza be üzletünkbe. Ne várja meg, amíg feltöri a keret az orrát vagy a fülét. Térítésmentesen igazítjuk az arcára.

Ki lehet polírozni a megkarcolódott szemüveglencséket?

Nem. Ilyen esetben új lencsét kell rendelnie. A műanyag alapanyagú szemüveglencséket karcolódás után már nem lehet felújítani. Ezért is érdemes jó minőségű, karcmentes réteggel ellátott szemüveglencsét rendelnie. Nagyon fontos, hogy mikro törlőkendővel vagy speciális Zeiss nedves papírtörlővel tisztítsa a lencséket. Amikor nincs használatban a szemüvege, okvetlenül tegye tokba. Főzésnél, amikor felemeli a lábas fedelét vagy kinyitja a sütő ajtaját, vigyázzon, hogy ne csapjon a gőz a lencséire, mert megsértheti a felületére felvitt fényvisszaverő réteget!

Azt olvastam, hogy ha elkezdek viselni szemüveget, akkor el fog kényelmesedni a szemem. Igaz ez?

Nem. Ha valaki nem lát jó közelre vagy távolra, az azért van, mert a szeme nem normál méretű vagy formájú. Így a beérkező fénysugarak nem az ideghártyán egyesülnek, hanem vagy előtte vagy utána. Ezért lát életlenül. Tehát a sugarakat a helyére kell vinnünk. Ez csak szemüveggel, kontaktlencsével vagy korrekciós szemműtéttel lehetséges. Tehát a szemüveg egy segédeszköz, nélküle nem fog élesen látni.

Fizethetek bankkártyával vagy egészségpénztári kártyával?

Igen. A Bemutatkozunk főmenüpontban olvashat erről részletesen.

Miért nem javasolja az alkalmi, optika üzleten kívüli ingyenes szemvizsgálatokat?

Ahhoz, hogy látásvizsgálatot végezhessünk, azaz az ÁNTSZ engedélyt adjon egy Optika üzlet működéséhez, nagyon komoly szakmai, eszközbeli és helyi követelményeknek kell megfelelnünk. Egy alkalomszerű, ingyenes vizsgálatot, hatalmas kedvezményt (persze, csak, ha ott rendeli meg az új szemüveget) és minden földi jót ígérő cég ezt biztos, hogy NEM TUDJA teljesíteni!!! A szórólapokon sok esetben sem a vizsgálatot végző cég neve, sem a telefonszáma nem szerepel. Vajon, ha nem jó szemüveget kap, hol tud reklamálni? Ki fogja beállítani arcára a szemüveget? Ki fogja tanácsokkal ellátni? Kérem, ne higgyen a könnyelmű ígéreteknek!

Kérem, segítsen továbbszerkeszteni ezt a menüpontot. Milyen további kérdések foglalkoztatják Önt, ami másokat is érinthet? Ötleteit kérem, hogy küldje el az [email protected] címre!

Köszönöm,

Takácsné Jakabos Laura