Kategóriák
Cikkek rólunk

Az egyediség bennünk rejlik

A Dombóvári Szuperinfó c. újságban lehetett éveken keresztül olvasni Kőszegi Csaba Valér riportsorozatát, amelyben engem is megszólaltatott.

A Jakabos Optika

A Dombóvári Szuperinfó c. újságban lehetett éveken keresztül olvasni Kőszegi Csaba Valér riportsorozatát, amelyben dombóvári vállalkozókat szólaltatott meg. Többek között engem is. Ennek a cikknek a „netes kéziratát” olvashatja, melyet Csaba a saját albumából bocsátott rendelkezésemre. Sajnos az eredeti lappéldány már a kiadónak sincs meg.

„Az egyediség bennünk rejlik.”

Amikor a Jakabos Optika felé ballagtam, az jutott eszembe, hogy családi ösztönzésre egykor én is tettem néhány lépést a látszerészeti szakma felé. Többek között ezért is volt jó beszélgetni Takácsné Jakabos Laurával a Jakabos Optika vezetőjével.

Tekintsünk vissza a múltba. Hogyan jött létre az optikai üzlet?

Mi komlóiak voltunk Anyukámmal, majd 1983-ban jöttünk Dombóvárra, s akkor nyitottunk itt üzletet a valamikori Óra-ékszer üzlet helyén. Dombóváron akkor nem volt optikai üzlet. Az áruházban lehetett leadni a szemüveget, azt Komlóra küldték, és Édesanyámék készítették el a Dombóváriaknak is. Amikor ő ideköltözött, én is jöttem vele, és a nyomdokain haladva kitanultam ezt a szakmát. Mindent, amit e hivatásról el lehet sajátítani, azt én megtanultam. Sajnos az Anyukám 1993-ban meghalt. Utána én vettem át az üzletet.

Édesanyád – Jakabos Lajosné- óriási szaktudással rendelkezett.

Igen, hiszen Ő 14 éves korától a szakmában volt. Nagyon sokat tanultam Tőle, ezért a gyakorlati ismeretekben meglehetősen jártas voltam. Sokszor a tankönyvek nem írtak olyan dolgokat, amit én már tudtam.

Mit köszönhetsz a szakismereteken kívül még neki?

A Jakabos Optika alapítója Ő volt. Ezt a nevet szeretném is megtartani, hiszen neki köszönhetjük, hogy mi most itt vagyunk. Mert hiába Takács a nevünk, gyerekeink is ezt viselik, majd ők viszik tovább az üzletet, de a Jakabos név – tisztelegve Édesanyám előtt – megmarad.

A te motivációd az optikusi szakmára Édesanyád volt?

Igen. Már kislány koromban is elmentem hozzá az Ofotért-ba dolgozni nyáron egy hónapra. Tetszett, tetszett, de én inkább az egészségügyi pálya felé vonzódtam. Orvos szerettem volna lenni, vagy kutató, végül aztán én is látszerész lettem.

De azért van kapcsolat a látszerészet és az orvoslás között.

Hogyne. Az optometrista főiskolán anatómiát,élettant tanultunk, megismerkedtünk a szembetegségekkel, illetve olyan végzettséget szereztünk, amivel az ide bejövőket ugyan úgy megvizsgálhatjuk, mint a szemészorvosok. Dr. Kőszegi György egykori szemészfőorvostól tanultam meg sok ilyen jellegű dolgot.

Ha jól értem, a gyermekeitek tovább fogják vinni majd az üzletet.

Igen. Olyannyira, hogy Tamás nagyfiúnk most elsős Budapesten az optikusi iskolában, Tamara lányunk is optometrista szeretne lenni. Ők a 3. generáció ebben a családi szakmában.

Férjed – Takács Ágoston – is az üzletben dolgozik.

Nem sokkal megismerkedésünk után Édesanyám felajánlotta neki, hogy velünk dolgozzon. Megtanulta a szemüvegcsiszolást, és nagyon jó keze van. Nem utolsó sorban kiválóan bánik a bejövőkkel. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Mindent megoldunk közösen.

Mennyit fejlődött a látszerészet 1983-tól, napjainkig?

1983-ban járt nálunk egy osztrák üzletember,aki múzeumnak nevezte az üzletünket. Valahol talán igaza is volt. Csúnya,sötétbarna volt a bútorzat,a szemüveglencséket kézzel csiszoltuk be a keretekbe. Egy-egy ilyen művelet sokszor egy órát is igénybe vett. Ma már világszínvonalú gépekkel dolgozunk. Így gyorsan,szépen és pontosan tudjuk elkészíteni a rendelt szemüvegeket.Azelőtt 3-4 hetet kellett várni egy erősebb,komplikáltabb szemüveglencse legyártására, most maximum 1 hetet. Szemüvegkeret kínálatban is sokat fejlődtünk. Azelőtt öt keretet tudtunk megmutatni, most pedig több százat.

Egészségügyi, vagy divat célt szolgál a szemüveg?

Egyértelműen egészségügyit. Mint optrometristának az a feladatom, hogy szemüveget készítsek és felismerjem a szem betegségeit. Egészségőrző feladatot is ellátok. Nem diagnosztizálok, de a szem elváltozására felhívom a figyelmet. Nincs olyan nap, hogy ne szűrnék ki valakit, hogy szürkehályogja, szemfenék-elváltozása van. Sokakat küldök el a szemészeti szakrendelésre.

Öltöztet-e a szemüveg?

Nagyon. Naponta szembesülünk azzal, hogyha valaki fölpróbál öt keretet, abban mindig más – más az arca. Meg kell találni, ami az egyéniséghez leginkább illik. Például egy visszahúzódóbb embernek nem ajánlok extravagáns szemüveget. Ha valaki belép az üzletbe, karakteréből már látjuk, hogy milyen keretet érdemes neki ajánlani. Többségében el is fogadják a véleményünket, sőt igénylik is a segítségünket.

Kik az átlagos vevők, és kik a különleges vásárlók?

Szerintem az átlagos vevők azok, akik a megszokott, hagyományos kereteket választják. Pl. amelyik vásárló olvasószemüveget igényel, az nem válogat a keretek között, hiszen lehet, hogy neki csak egy szükséges rossz a szemüveg viselet. Az a különleges, akinek fontos,hogy miként fog állni rajta a keret. Akár egy extra modellt is be mer vállalni. De különleges vásárlónak mondhatjuk azt is, aki rosszkedvűen jön be az üzletbe, de én úgy próbálok foglalkozni vele, hogy mosolyogva fog elmenni. Szemüvegvétel közben lelki gondozás is történik. De én nagyon örülök annak, hogy a gondjaikat is megosztják velem, mert szeretek beszélgetni az emberekkel.

Az emberek sűrűn cserélik a szemüvegeiket?

Nem nagyon. A jellemző az, hogy inkább a régi, megszokott kereteiket szeretik fölhasználni. Gondolom, ennek anyagi okai lehetnek.

Van-e olyan különlegessége a boltnak, mely a versenytársakra nem jellemző?

Az egyediség bennünk rejlik. Az egyéniségünkben. Mi figyelünk arra, hogy valaki szegényebb, vagy nyugdíjas, esetleg kisgyermeke van. Nem erőltetjük rá mindenkire minden áron a legdrágább keretet. Van egy árlistám, és abból ajánlok föl lehetőségeket, és a vevő majd eldönti, hogy mit tud anyagilag vállalni. A közgyógyellátási támogatásban részesülőnek ingyen lencsét adok, és „közgyógyos” keretet, nem egy 40 ezer forintosat. A segítőszándék a fontos. Ezért vagyunk itt 22 éve.

A szembetegségek lézeres gyógyításának korában mi a jövője a szemüvegnek?

Nagy jövőt látok, mert a lézeres szemműtétek még nem teljesen kiforrott beavatkozások. A lézeres beavatkozás után a szem adott része – szaruhártyája – sokkal sérülékenyebb lesz. Tehát ennek a műtétnek van rizikója. Úgy gondolom, hogy nem vetélytársa a szemüvegnek a lézeres beavatkozás, azért sem, mert nagyon sok embernek nem is lehet megcsinálni.

Van-e személyiségbeli eltérés a mínuszos vagy pluszos szemüveget viselők között?

Hogyne. A mínuszosok távolra nem látnak olyan jól, ezért ők bizalmatlanok, mert nem ismernek föl dolgokat. Ezen kívül ők a tökéletesre törekvők, aprólékosak, precízek, akkurátusak; jobban megnéznek egy keretet. A pluszosok nem foglalkoznak ennyire ezzel. Hamarabb döntenek egy adott szemüveg mellett.

Kik a vásárlóitok?

Mindenki. Csecsemőktől kezdve idős korig, nők, férfiak. Mindenki.

Mi a szülő felelőssége gyermeke szemének egészségmegőrzésében?

Nagyon nagy szerepe van. Sajnos nem minden szülőt világosítanak fel arról, hogy már a gyermeke pici korában is felismerhetők bizonyos látásproblémák. Lehet, hogy a csecsemő valamit túl közelről néz, vagy valamely játéka mellé nyúl, tehát a látása miatt nem érzékeli jól a tárgyak helyzetét. Érdemes már a gyerek kicsi korában megvizsgálni, hogy külön-külön szemmel miként lát, hogyan nyúl egy kedvenc plüss játéka után. Jó pár ember tompalátó. Ez azt jelenti, hogy egyik szemével nem tanul meg látni, ellustul, hiszen a két szem használatával a jó szeme helyettesíti a rosszat. Ha azonban észre veszik a gyenge látást, akkor fel lehet erősíteni a rosszabb szemet. Ha a szülő felfedez valamilyen problémát, legfontosabb szemészorvoshoz fordulni. Mi optrometristák 18 éves kortól tudunk vizsgálni.

Milyen időközönként fontos a szem egészségét vizsgálni?

Évente ajánlott egy kontroll. 40 év fölött kettő évenként elegendő. Ezeket a vizsgálatokat mi is el tudjuk végezni.

Milyen kiegészítők vannak az üzletben?

Van most egy UV szűrő készülékünk, mellyel meg tudjuk vizsgálni, hogy adott gyógyszemüveg vagy napszemüveg lencséjén van-e UV szűrő. Ez a réteg bizony nem csak a napvédő lencséknél fontos,hanem a dioptriás lencséknél is. Egyéb kiegészítők a szemüvegtokok, zsinórok, láncok az olvasószemüveghez, napszemüvegek, kontaktlencsék, páramentesítő folyadékok, tisztítókendők.

Szemüveget vagy kontaktlencsét viseljünk?

Egészségügyi szempontból a szemüveg viselése azért előnyösebb,mert 100 %-ban kap a szem szaruhártyája oxigént. A kontaktlencseviselőknél ez nem teljesen érhető el,bár a ma forgalomban lévő lencsék már nagymértékben megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak. Este és hétvégén okvetlenül használjanak szemüveget,pihentetés céljából.

A kontaktlencse drágább, mint a szemüveg?

Igen. Egy jobb szemüvegkeretet 2-4 évig lehet hordani. A kontaktlencsét havonta kell cserélni és ápoló folyadék szükséges hozzá.

Van-e olyan, akinek nem szükséges a szemüveg, de önmaga öltöztetése miatt vásárol?

Van ilyen, de nagyon kevés itt Dombóváron. Gondolom nagyobb városokban sok ilyenről be tudnának számolni.

Október a Látás hónapja. Mit takar ez?

Országos szinten a Látszerész Ipartestület és a Látszerész Szövetség kezdeményezése az ingyenes látásellenőrzés.Mi is résztveszünk ebben a szűrésben. A látás egészségének fölmérése, betegségek kiszűrése, a szemüvegek megfelelőségének vizsgálata a cél. Ezentúl évenként kerül ez megszervezésre.

Sok ember szeme világának és lelki egészségének viselitek gondját? Magatokra jut-e idő? Hogy telik a szabadidő?

Nagyon szeretünk utazni. Nem azért, hogy elmondhassuk, hogy itt vagy ott jártunk, hanem mert jó megismerni, hogy a világon miként élnek az emberek, mennyire eltérőek a kultúrák; s mégis egyformák vagyunk.

Más országokban milyen a szemüveg-viseleti szokás?

Vannak olyan országok, ahol nem látunk senkin szemüveget. Vagy mert mindenki kontaktlencsét visel,vagy olyan szegények,hogy nem tehetik meg. Olaszországban pl.az idős asszonyoktól kezdve mindenki a sötét, kis méretű, divatos kereteket viselik, és bevállalják azokat. Nálunk visszafogottabb a divatkövetés.

Milyen hobbid van még?

Nagyon megkedveltem a túrázást. A Komlói Túraszövetséggel barangolom be rendszeresen a Mecseket. 15-20 km-t szoktunk gyalogolni. Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni.